Kaip žmogus gauna energijos iš saulės?

Kaip žmogus gauna energijos iš saulės?

Daug žmonių visame pasaulyje kreipiasi į medikus dėl nuovargio, depresijos, nerimo ir kitų nemalonių simptomų. Faktai įrodė, kad jiems reikia ne gydyti sveikatos problemas, o šalinti mūsų organizmui labai svarbaus vitamino D trūkumą. Tyrimai parodė, kad daugiau nei 80% žmonių trūksta vitamino D.

Vitamino D poveikis organizmui

Vitaminas D padeda įsisavinti ir naudoti kalcį, dalyvauja kalcio ir fosforo apykaitoje organizme, todėl būtinas gerai kaulų ir dantų būklei, normaliai kaulų mineralizacijai, lūžių profilaktikai, osteoporozė. Vitamino D trūkumas taip pat gali sukelti raumenų silpnumą, o mažiems vaikams vitamino D trūkumas gali sukelti rachitą – pavojingą sveikatos būklę, pažeidžiančią ne tik silpnus kaulus, bet ir daugelį organų bei sistemų.

Tačiau dabar žinoma, kad vitamino D reikia ne tik dėl mūsų kaulų ir raumenų. Jis būtinas palaikyti daugeliui svarbių žmogaus organizmo funkcijų, jis dalyvauja daugelyje žmogaus organizmo funkcijų ir reguliuoja apie 200 genų. Tyrimai parodė, kad receptorių, kurie reaguoja į šį vitaminą, yra beveik visuose organuose. Šis vitaminas būtinas mūsų imuninei sistemai, padeda jai kovoti su infekcijomis ir virusais. Be to, dėl vitamino D trūkumo nusilpus imuninei sistemai gali išsivystyti išsėtinė sklerozė, cukrinis diabetas, reumatoidinis artritas, vilkligė, tuberkuliozė, atopinis dermatitas ir kitos ligos. Vitamino D būtinas kraujospūdžio kontrolei, o jo trūkstant padidėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Iš esmės jis užtikrina gerą visų mūsų organizmo sistemų funkcionavimą. Vyrams vitaminas D labai svarbus dėl vaisingumo funkcijos – kartu su vitaminu E jis skatina spermatozoidų gamybą.

Vitaminas D yra galingas antioksidantas, galintis veikti daugelį ląstelių dauginimosi ir augimo faktorių

Vitaminas D yra galingas antioksidantas, galintis veikti daugelį ląstelių dauginimosi ir augimo faktorių, apsaugoti DNR nuo pažeidimų ir mutacijų, taip slopindamas vėžinių ląstelių dauginimąsi. Tyrimai parodė, kad vitamino D trūkumas padidina krūties, prostatos, gaubtinės žarnos, kiaušidžių ir kitų vėžio riziką. Apskaičiuota, kad pakankamas vitamino D kiekis organizme gali padėti išvengti 77 proc. vėžio atvejų.

Kokie yra vitamino D trūkumo požymiai?

Nuovargį dažnai siejame su gyvenimo būdu, pervargimu, stresu, tačiau tyrimai parodė, kad net 77% nuovargį jaučiančių žmonių trūksta vitamino D. Penkias savaites vartojant vitamino D papildus, išnyko nuovargio simptomai ir vėl žmonės pasijuto geriau. Kitas galimas vitamino D trūkumo simptomas yra depresija ir nerimas. Tiesa, šios būklės gali rodyti ir kitas rimtas ligas, tačiau tikrai yra daug atvejų, kai toks jausmas atsiranda, kai trūksta vitamino D. Vitaminas D taip pat turi didelę įtaką raumenų būklei. Tyrėjų teigimu, tyrus žmones, patyrusius lėtinį raumenų skausmą, nustatyta 71 proc. Kuriame trūksta vitamino D. 35 proc. Tiriamųjų skausmas po vitamino D vartojimo gerokai sumažėjo. Dar vienas specifinis vitamino D trūkumo simptomas – skausmai, kuriuos sunku įvardinti, o jų vieta kasdien gali kisti. Dažnai jie įvardijami kaip nervinio pobūdžio skausmai. Mat vitamino D receptoriai išsidėstę visame kūne ir yra nervų ląstelėse, kuriomis ir jaučiame skausmą. Jeigu dažnai puola peršalimo ligos, taip pat vertėtų pagalvoti apie vitaminą D, kadangi jis tiesiogiai susijęs su mūsų imunine sistema. Tyrimai rodo, kad vartojant papildomai vitamino D, viršutinių takų infekcijų rizika sumažėja net 42 proc. Kita vertus, reikia žinoti, kad vitaminas D kaupiasi organizme, jo perteklius nepasišalina su šlapimu, todėl vartojant vitamino D papildus svarbu laikytis nurodytų dozės rekomendacijų, nes jo galima perdozuoti.