Sportinė trauma: kaip ją patyrus, greičiau grįžti į įprastą gyvenimo ritmą?

Statistika rodo, kad sportinės traumos yra labai dažnos. Vieni sportuoja profesionaliai kiti – tik savo malonumui, tačiau ir vienus, ir kitus, neretai aplanko traumos,  o atsigauti po jš bei sugrįžti į įprastą gyvenimą, ne visada yra lengva – kartais prireikia iš tiesų daug laiko. Visgi, yra tikrai ne vienas būdas, kuris mums gali tai padėti padaryti greičiau. Taigi, pats metas su jais susipažinti ir atminti, kad kuo daugiau jų bus pasitelkta, tuo geresni bus ir rezultatai. 

  1. Poilsis ir ledo terapija: Svarbu duoti organizmui laiko atsigauti. Atsigavimas reikalauja laiko, todėl svarbu užtikrinti tinkamą poilsį pažeistai kūno daliai. Taip pat po traumos ledo terapija gali padėti sumažinti patinimą ir skausmą.
  2. Kompresija: Naudojant elastinę tvarsčių ar stabilizuojančias diržus, galima padėti sumažinti patinimą ir palaikyti pažeistą sritį.
  3. Laikykite aukštai: Pakelkite pažeistą kūno dalį aukštai, kad sumažintumėte patinimą ir pagerintumėte kraujo cirkuliaciją.
  4. Tinkama mityba: Sveika, subalansuota mityba padės organizmui greičiau atsigauti. Užtikrinkite, kad jūsų mityba būtų turtinga baltymais, sveikais riebalais, vaisiais ir daržovėmis. Būtinai įtraukite į savo mitybą pakankamai baltymų, kurie padeda kūnui atsistatyti ir remontuoti pažeistas audinius. Geriausi baltymų šaltiniai yra mėsa, žuvis, paukštiena, kiaušiniai, pienui produktai ir ankštiniai. Sklandaus audinių atsistatymo procesą  užtikrinti padės maisto produktai, kurie yra turtingi antioksidantais, tokius kaip vaisiai, daržovės, riešutai ir sėklos. Rinkitės maisto produktus, kuriuose yra daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti uždegimą organizme. Tokias riebalų rūgštis galima rasti žuvyse, rapsų aliejuje, linų sėmenyse ir riešutuose. Stenkitės išvengti perdirbtų, saldžių ir pernelyg keptų maisto produktų, nes jie gali padidinti uždegiminį procesą organizme.
  5. Kineziterapija – po sportinės traumos gali prireikti kineziterapijos, kad būtų atstatytas judrumas, stiprumas ir funkcionalumas. Daugiau informacijos rasite https://www.pesplanus.lt/lt/info/kineziterapija-c33
  6. Gerti pakankamai vandens: Vanduo yra esminis norint atsigauti po traumos, nes padeda organizmui pašalinti toksinus ir palaiko tinkamą ląstelių veiklą.

Taigi, šie patarimai padės kuo greičiau gyventi įprastą gyvenimą.