Protiniai dantys: kokias problemas jie sukelia?

Laikui bėgant mūsų žandikauliai tapo mažesni. Svarbu pasakyti, kad yra net kelios evoliucinės pažangos priežastys. Kai kurie mokslininkai mano, kad laikui bėgant žmogaus smegenims augant, žandikaulis mažėjo, kad tilptų ertmėje. Na, o dantys gali sukelti burnos sveikatos problemų. Pro dantenas neišdygę protiniai dantys yra įvardijami kaip pažeisti dantys. Kartais tai sukelia net daugiau problemų nei išdygę protiniai dantys. Taigi, kokias problemas gali sukelti neišdygę  ar išdygę protiniai dantys?

Protinių dantų infekcijos 

Protiniai dantys yra jautresni infekcijoms nei dauguma kitų dantų dėl kelių priežasčių. Dėl jų padėties pačioje galinėje burnos dalyje gali būti sunku tinkamai valdyti dantų siūlą, todėl bakterijos gali daugintis.

Kadangi jie išauga tuomet kai jau yra pilna burna dantų, dantų burną, protiniai dantys  gali patirti pažeidimų – susidaro daugiau sunkiai pasiekiamų kampelių ir įtrūkimų. Na, o kai kuriais atvejais minkštieji audiniai gali būti pažeisti ir sukelti perikoronitą. Protinio danties infekcijos simptomai gali būti šie:skausmas ar jautrumas, jautrios ar patinusios dantenos, paraudusios arba kraujuojančios dantenos, baltas skystis arba tekėjimas aplink dantis, blogas kvapas, blogas skonis burnoje, žandikaulio skausmas, žandikaulio patinimas. Susidūrus su šiais požymiais, nereikėtų gydytis savarankiškai, kadangi dar labiau galite pabloginti situaciją. 

Protinio danties infekcijos gydymas

Protinio danties infekcija gali būti gydoma įvairiais būdais, priklausomai nuo danties infekcijos sunkumo ir padėties. Jūsų odontologas pirmiausia paskirs antibiotikus, kad pašalintų infekciją. Kai infekcijos nebėra, dantų gydymas ar chirurgija yra geriausias būdas užkirsti kelią pakartotinei infekcijai. Kai kuriais atvejais operacija, įskaitant dalinį ar visišką danties pašalinimą, yra geriausias būdas išlaikyti švarią vietą ir išvengti tolesnio diskomforto. Daugiau apie tai galite sužinoti https://www.pilene.lt/paslaugos/chirurgine-odontologija/protiniu-dantu-rovimas.

Na, ir, žinoma, taip pat labai svarbu pasakyti, kad yra ypač svarbu kruopščiai prižiūrėti savo dantis, kadangi tokiu atveju galite gerokai sumažinti infekcijos tikimybę. Tam, kad užtikrintumėte tinkamą dantų priežiūrą, valykite juos du kartus per dieną, naudodami ne tik dantų pastą ir šepetėlį, bet ir taip pat burnos skalavimo skystį bei dantų siūlą.