Gardi ir aromatinga kava kiekvieną rytą padaro lengvesnį ir malonesnį. O gera kava, prasideda nuo šviežių ir kokybiškų kavos pupelių, todėl pakalbėkime, kaip išsirinkti geriausias kavos pupeles ir mėgautis tobulu kavos puodeliu kasdien.
Kavos pupelių rūšys: kurią pasirinkti?
Pagrindinės ir populiariausios kavos pupelių rūšys yra arabika ir robusta. Arabika – populiaresnė dėl savo švelnesnio, turtingesnio skonio, su dažnai pasitaikančiais vaisių ar gėlių poskoniais. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta subtilų, aromatingą skonį. Robusta pasižymi stipresniu, kartesniu skoniu ir dažniau naudojama espresso gamybai. Maža to, robustos pupelės turi daugiau kofeino, tad tinka tiems, kas ieško ryškesnio, intensyvesnio skonio kavos. Tiesa kartais abiejų rūšių pupelės maišomos draugėn, tad verta pasidomėti iš ko susideda Jūsų kavos mišinys!
Šviežumas ir skrudinimas – kas daro įtaką skoniui?
Šviežumas yra kertinė geros kavos sąlyga. Kuo šviežesnės kavos pupelės, tuo ryškesnis jų aromatas ir skonis. Būtent todėl verta rinktis šviežiai skrudintas pupeles, kurias rekomenduoja Taste Map, patys šviežiai skrudinantys aukštos kokybės kavos pupeles.
Pupelių skrudinimo lygis taip pat keičia kavos skonį ir paprastai svyruoja nuo šviesaus iki tamsaus, o kiekvienas jų turi savitą skonį ir savą mėgėją: šviesaus skrudinimo pupelės išsaugo natūralų kavos skonį, o tamsus skrudinimas suteikia intensyvesnį, sodresnį aromatą.
Tinkamas malimas ir paruošimas: kaip pasiekti geriausią rezultatą?
Kad kiekvienas ryto puodelis būtų toks, kokį mėgstate, labai svarbu pasirinkti tinkamą malimo rūpumą, kurį rinktis verta atsižvelgiant į būsimą kavos paruošimo būdą. Espresso virimui geriausiai tinka smulkiai maltos pupelės, o filtruojant ar gaminant French Press kavinuku, kavą geriau virti iš stambiau sumaltų pupelių. Galiausiai, apsvarstykite ir patį paruošimo metodą – ar tai būtų espresso aparatas, jau minėtasis French Press ar paprastas plikymas puodelyje – kiekvienas jų atskleidžia skirtingus kavos poskonius, todėl patys galite nutarti, kas labiausiai patinka Jums.
Galiausiai, nepamirškite, kad net geriausios ir brangiausios kavos pupelės atneš mažai džiaugsmo, jei nesutaps su Jūsų skoniu ir pomėgiais. Taigi atkreipkite dėmesį į pupelių malimą, šviežumą ir kavos paruošimo būdą, o tada kurkite savitą, tobulos kavos receptą.