Stalo serviravimas yra labai svarbus reiškinys, kuris padeda palaikyti tvarką ir estetiką. Serviravimo dėka, šventinis stalas ne tik atrodo nepriekaištingai, bet ir visos vaišės ir stalo įrankiai – sudėlioti tvarkingai ir patogiai. Tam, kad jūsų šventėje būtų galima įvesti serviravimo meno, labai svarbu sužinoti taisykles, kurios padės pasiekti reikiamą rezultatą.
Preliminarus stalo serviravimas
Visų pirma, labai svarbu atsižvelgti į indų išdėstymo tvarką. Visi valgymo indai turi būti išdėstyti taip, kad būtų patogu (tai reiškia, kad pagal valgymo tvarką). Ant pagrindinio patiekalo lėkštės turite padėti lėkštę šaltiems užkandžiams, kurie bus patiekti prieš pagrindinį (karštą) patiekalą, kairėje jų – speciali lėkštutė duonai.
Nepamirškite ir įrankių dėliojimo tvarkos. Tiek šakutės, tiek peiliai, dedami labai panašiai, tačiau skirtingose pusėse. Dešiniausiai dedamas tas peilis, kurio valgančiam prireiks pirmiau. Tas pats galioja ir šakutei, tik ji dedama kairiausiai. Dėl šio sudėliojimo principo, užkandžių įrankiai būna toliausiai. Desertams skirti įrankiai yra dedami ne šonuose, o lėkštės viršuje, arčiau jau stalo vidurio. Šaukštai sriubai dedami dešinėje lėkščių pusėje, tačiau turi įsiterpti tarp peilio užkandžiams ir peilio pagrindiniam patiekalui. Taip pat atsiminkite ir tai, kad peilių ašmenys turi būti nukreipiami į lėkštę, o šaukštai žvelgti iškilumu žemyn! Tiesa, šakutės žiūri savo ašmenukais į viršų.
Staltiesių pasirinkimas
Dažniausiai yra pasirenkama balta spalva, tačiau ne ką mažiau puošniau gali atrodyti gelsva ar žalsva staltiesės. Spalvą galima derinti ir pagal tai, kokios interjero detalės dominuoja patalpoje/vietoje, kur yra rengiama šventė. Vienos spalvos staltiesė gali puikiai derėti moderniame ar prabangiame name, tačiau visai kitokia, turėtų būti rąstinėje sodyboje. Labai svarbu, kad staltiesė pridengtų stalo kojas ir visose stalo pusėse – kabotų viename aukštyje. Be to, labai svarbu tai, kad staltiesę reikia priderinti prie servetėlių, kurios turi būti padėtos ant kiekvieno lėkščių komplekto. Servetėlės stalo dekoravimui suteikia papildomo žavesio jūsų serviravimui!
Pagrindinės taisyklės
- Ant stalo užtiesiama kruopščiai išlyginta staltiesė
- Taurės, indai ir stalo įrankiai – gerai nublizginami ir dėliojami, pagal serviravimo tvarką
- Lėkštė yra dedama 2 centimetrų atstumu nuo stalo krašto, o abipus jos dėliojami įrankiai
- Toliausiai nuo lėkštės yra dedami pirmojo patiekalo įrankiai, o arčiausiai – paskutinio
- Peilius reikėtų dėti ašmenimis į lėkštę, šakutes – dantukais į viršų, o šaukštus – iškilimu žemyn
- Taurės yra dėliojamos dešinėje lėkštės pusėje virš įrankių
- Gražiai sulankstytos ar susuktos servetėlės sudedamos ant lėkštės ar įkišamos į taures
- Galiausiai sudėliokite patiekalus. Jie yra paskirstomi taip ant stalo, kad būtų lengvai pasiekiami. Prie kiekvieno patiekalo privalo būti įrankis, kurio dėka svečias galės jį įsidėti. Duona pateikiama keliose lėkštėse ir sudedama skirtingose stalo vietose.