KOKIOS PRIEMONĖS GARANTUOJA SAUGŲ DARBĄ?

Laikantis Darbo įstatymo reikalavimų, darbdavys privalo pasirūpinti pavaldinių darbo saugumu, tačiau ne vien jam tai turi rūpėti, dėl saugaus darbo sąlygų turi pasistengti ir pats darbuotojas. Kad būtų išvengta nemalonių situacijų patikimos darbo saugos priemonės yra būtinos tiek samdomame darbe, tiek individualioje veikloje.

Kokios darbo saugos priemonės yra reikalingos dirbantiems veidui pavojingoje aplinkoje?

Jei dirbate statybose ar kitokiame darbe, kur esama grėsmės, jog ant galvos gali kas nors užkristi, tai būtina mūvėti apsauginį šalmą arba apsauginę šalmo tipo kepurę. O jeigu susiduriama su pavojumi, kai ant veido gali papulti aštrios dalelytės ir sužaloti jo odą ar pakenkti akims, tada yra būtina turėti atitinkamą veido apsaugą – apsauginį skydelį iš plastiko arba su tankiu tinkleliu.

Ši apsauga yra būtina suvirintojams, dirbantiems prie gręžimo ar tekinimo staklių, pjaunant veją su žoliapjove. Akims apsaugoti nuo ultravioletinių spindulių ir galimo sužeidimo yra skirti akiniai, kurie atsparūs smūgiams.

Kas padės apsaugoti ausis nuo didelio triukšmo, o plaučius – nuo kenksmingų medžiagų įkvėpimo?

Kai dirbate labai triukšmingoje aplinkoje, gali negrįžtamai nukentėti klausa ir jos nervinis tinklas. Kad to būtų išvengta, būtina nešioti aukštos kokybės darbo ausines. O jeigu patalpoje, kur dirbama, ore sklando kenksmingų medžiagų dalelės, tada nuo pavojaus apsinuodyti oro teršalais apsaugos respiratoriai.

Kokią naudą duoda kelių apsauga?

Jei dirbant tenka ilgą laiką būti atsiklaupus, tada yra reikalingos ne tik tvirto audeklo darbinės kelnės, bet ir antkeliai. Pastarieji padeda išvengti kelių skausmo. Jie gali būti prie kojų tvirtinami atskirai, arba dedami į specialiai jiems pritaikytas kišenes, esančias darbo kelnėse.

Kaip rinktis darbo saugos priemones?

Darbo saugos priemonės yra pasirenkamos, atsižvelgiant į atliekamo darbo rūšį. Jei darbe yra pavojus nukristi, tada reikia rinktis apsaugą nuo kritimo, jei yra galimybė susižeisti, tada reikia įsigyti ne tik tvirtas kelnes, kombinezoną, bet ir patogias pirštines, kojų pėdas nuo smūgių saugančius batus ir pan. Prireikus darbo saugos priemonių jūs rasite viską čia.