Ar tikrai svarbu prižiūrėti pieninius dantis?

Gamta taip surėdė, jog pieniniai vaikų dantys turi augti iš iškristi patys. Deja, šiandien dažnai atsitinka, kad net ir pieniniams dantukams prireikia medikų pagalbos. Ypač aktualu dantų rovimas. Makabriškas metodas, kai pririšus siūlą prie dantuko, stipriai tas siūlas patraukiamas šiandien jau skamba, kaip siaubo pasaka. Nesudėtingus šalinimus nesunkiai ir neskausmingai atlieka įvairiose klinikose dirbantys patyrę  vaikų odontologai ar kiti specialistai. O ir ne vien kokybiškas pieninio danties pašalinimas yra svarbus vaiko sveikatai. Tai, kaip bus prižiūrimi pirmieji dantukai labai stipriai įtakoja, kiek sveiki ir tvirti bus nuolatiniai dantys, kurių prireiks visą gyvenimą. 

Kodėl taip svarbu prižiūrėti pieninius dantis?

Manyti, jog jeigu pirmųjų dantukų vaikui neskauda, tai į kitas problemas neverta kreipti dėmesio, labai klaidinga. Dažnai sakoma – vis tiek jie iškris. Tai tiesa, tačiau taip mes paruošiame sveiką ar, atvirkščiai, labai nesveiką dirvą naujiems dantims. Pieniniai dantys svarbūs veido ir žandikaulių vystymuisi, įtakoja veido augimą, aukštį bei formą. Nepatikėsite, bet jie svarbūs netgi formuojantis kalbai. Medikai pastebi, jog neprižiūrimi pirmieji dantys gali sukelti netgi psichologinių problemų. Sakykim:

  • Sutrikdo vaiko miegą ir mitybą;
  • Mažylis tampa be priežasties irzlus arba apatiškas;
  • Kaip žinia, vizitas pas odontologą nėra malonus nei vienam mūsų. Jeigu pas gydytoją vaikučiui teks apsilankyti jau su užleista problema ir tai jam sukels skausmą, tai gali tapti nuolatine baime ir stresu visam likusiam gyvenimui. 
  • Apleistos lėtinės pieninių dantų infekcijos gali negrįžtamai pažeisti nuolatinių dantų užuomazgas.

Kaip padėti mažyliui?

Tikėtis, jog vaikas pats kokybiškai prižiūrės dantis ir pasiprašys nuvedamas pas odontologą, tikrai neverta tikėtis. Turite jam padėti. Kai kalba sukasi apie dantukų rovimą, ramiai įtikinkite mažylį, jog tai visai neskausminga ir, gal būt, netgi įdomu. Gydytojas leis apžiūrėti ir net rankose palaikyti tuos nematytus prietaisus, kurie šiandien atrodo tikrai visai nebaisiai, ko nepasakysi prisiminus gūdžius tarybinius laikus. 

 Labai svarbu , kad burnos higienos procedūros būtų atliekamos jau pirmaisiais vaiko gyvenimo metais. Bent jau iki septynių metų tikrai privalu vienam iš suaugusiųjų dantis valytis kartu su mažyliu. Geri ir teisingi įpročiai susiformuos visai nesunkiai. Patikėkite su plombomis jūsų atžala spės susipažinti kai turės nuolatinius dantis. Lai pieniniai kramtukai to išvengia.