Kaip išsirinkti užuolaidų kabliukus?

Norint pakabinti dušo užuolaidą arba užuolaidas langams svetainėje ar kitoje patalpoje, daugeliu atvejų reikia naudoti užuolaidų kabliukus. Nes be jų užuolaidų pakabinimas yra tiesiog neįmanomas. Tačiau ne visos užuolaidos ir ne visi jų tvirtinimai yra vienodi. Prieš perkant užuolaidas, būtina žinoti, kokių užuolaidų kabliukų reikia, nes be jų užuolaidos paprasčiausiai nesilaikys. Taip pat turite žinoti, kokius užuolaidų strypus su jais naudoti.

Rinkoje šiandien galite rasti keletos tipų užuolaidų kabliukus. Jie būna įvairių medžiagų ir stilių, todėl be vargo pritaikysite užuolaidų kabliukus prie vyraujančio kambario interjero. Tad kuo jie skiriasi ir kaip išsirinkti tinkamiausius sužinosite šiame straipsnyje.

Kuo skiriasi užuolaidų kabliukai?

Užuolaidų kabliukai šiais laikais gali būti labai įvairūs, priklausomai nuo užuolaidų tipo ir karnizų. Bet dažniausiai kabliukai skirstomi į metalinius ir plastikinius, pritaikytus lubiniams karnizams.

Metaliniai kabliukai užuolaidoms yra kur kas patvaresni ir pritaikyti sunkioms užuolaidoms prilaikyti, tačiau jei metaliniai kabliukai yra derinami prie metalinio užuolaidų karnizo – jie kas kartą kels triukšmą, užuolaidas užtraukiant ir atitraukiant.

Tuo tarpu lengvi plastikiniai nesukelia tokio triukšmo. Be to, pastarieji, sudaro vizualiai gražesnį vaizdą, nes jais susegti užuolaidas reikia kur kas dažniau (kai kurie negaili kabliukų ir susega jais užuolaidas kas kelis centimetrus), kadangi plastikas nėra tokia patvari medžiaga kaip, pavyzdžiui, metalas, ir nėra skirti labai sunkioms užuolaidoms prilaikyti (nebent plastikinių kabliukų bus labai daug). Plastikiniai kabliukais gali būti įsukami kabliukai arba paprastai tvirtinami.

Kaip išsirinkti tinkamiausius?

Pirmiausia turite nuspręsti, kokių užuolaidų, kokių karnizų ir kokiame kambaryje norėsite. Jei tai miegamasis, dėl metalinių kabliukų keliamo triukšmo rekomenduojame įsigyti plastikinius kabliukus lubiniams karnizams.

Jei tai langai pietų pusėje, plastikas ilgainiui neišliks toks patvarus dėl nuolatos veikiamų tiesioginių saulės UV spindulių, tad šįkart rekomenduojame tik metalinius kabliukus.

Paprastai kabliukai užuolaidoms yra parduodami iš karto didesniais kiekiais, pavyzdžiui, po 100 vienetų, ir bent jau plastikiniai kabliukai daug nekainuoja, todėl galite šiek tiek įdėti daugiau darbo ir sukabinti užuolaidas tankiau, kad vaizdas būtų kur kas gražesnis.