Kodėl malkos turi būti sausos?

Nors Lietuvoje taip pat gausu spygliuočių miškų, iš kurių taip pat gaminamos malkos, vis labiau populiarūs tampa  lapuočių miškai. Tai gali lemti daug aukštesnė lapuočių malkų degimo  temperatūra. Dažniausiai parenkami šių medžių produktai: Ąžuolo, Beržo ir Uosio. Ne tik geras kainos ir kokybės santykis prisideda prie beržinių malkų populiarumo Lietuvos rinkoje. Ne mažiau svarbu, kad beržo malkos greitai išdžiūsta, o tai paprastai trunka metus.  Žinoma, yra keletas dalykų, į kuriuos reikia atsižvelgti ir juos suprasti, todėl norėdami to išvengti, geriau įsigykite profesionaliai paruoštų produktų.

Kad mediena gerai degtų ir efektyviai šildytų gyvenamąsias ar kitas sritis, ji turi būti sausa ir net  labai sausa. Sausos malkos yra daug karštesnės, todėl joms pakanka šilumos ilgam naudojimui. Tai taupo turimus išteklius, dėl to teisingai pasirinktos malkos, tai jūsų pinigai ir laikas. Kodėl netinka šlapios ar neišdžiovintos malkos? Atsakymas yra labai paprastas ir pagrįstas – jos ne tik blogai dega ir išskiria žymiai mažiau šilumos, bet ir teršia jūsų katilus ir kaminus. Be to, kai ilgą laiką šildymui naudojama drėgna mediena, katile pradeda kauptis kondensuotas vanduo, o tai tiesiogiai sutrumpina katilo gyvenimą.

Kadangi lapuočių malkos yra sausinamos maždaug metus, lauke išdžiūti joms beveik neįmanoma. Sausa mediena yra labai svarbi, todėl ji turėtų pritraukti jūsų dėmesį. Todėl keletas patarimų, į kuriuos reikia atsižvelgti ruošiant malkų džiovinimo vietą: 

Sausa mediena neturi liestis su žeme (kitaip ji neišsausės, nes nuolat sugers drėgmę). 

  • Malkų džiovinimo vieta turi būti gerai vėdinama (jei ribojama oro cirkuliacija, malkos pradės greitai judėti). 
  •  Neperšlampamas stogas (malkų viršaus uždengimas yra svarbus, nes tarp jų patekęs vanduo gali likti viduje). 
  • Vieta turi būti sausa (drėgnas oras sulėtins procesą). Nors malkų paruošimas ir priežiūra nereikalauja daug pastangų (gerai įrengta vieta malkoms džiovinti gali būti naudojama daugelį metų), šį procesą reikia atlikti labai atsargiai.

Kiekvienas turime teisę rinktis, kokias malkas naudoti kurui, tačiau svarbu, jog jos visos būtų sausos, saugiai naudojamos ir patogios.