Kas yra viešieji pirkimai ir kam jie reikalingi?

Kas yra viešieji pirkimai ir kam jie reikalingi

Nors apie viešuosius pirkimus girdima gana dažnai, tačiau daugeliui žmonių vis tiek nėra iki galo aišku – koks tai procesas ir am jis yra reikalingas. Žinoma, verslininkai tai puikiai supranta, tačiau visuomenei vis dar trūksta bazinių žinių, kurias ir bandysime suteikti šiame straipsnyje. Tikime, kad jis Jums padės suvokti, kodėl viešieji pirkimai yra toks geras dalykas ir kaip kiekvienas iš mūsų gali užtikrinti, kad jie būtų vykdomi skaidriai.

Viešųjų pirkimų nauda

Viešieji konkursai yra skelbiami tam, kad valstybės lėšos būtų racionaliai paskirstomos visuomenės poreikiams. Tai yra kiekvieno iš mūsų pinigai, kuriuos mes mokame mokesčių apmokėjimo metu. Taigi, atiduodame tam tikrą indėlį biudžetą, kuris vėliau dėliojamas žmonių poreikiams patenkinti. Ir tuos pinigus yra statomos mokyklos, tvarkomos gatvės, tiesiami parkai… Visiems šiems darbams atlikti reikalingi verslininkai, kurie garantuoja, kad jų teikiamos paslaugos yra geriausias ir kad jie jas gali atlikti pagal sutartą biudžetą. Štai todėl ir yra skelbiami viešieji konkursai, kurių tikslas yra rasti geriausią įmonę.

Įmonės, kurios gauna finansavimą iš valstybės

Privačiam sektoriui viešieji pirkimai nėra reikalingi, kadangi jis turi teisę savo lėšomis disponuoti taip, kaip jam tinka. Tačiau štai valstybės lėšos turi būti skirstomos racionaliai, kad būtų galima pasiekti geriausią rezultatą. Štai todėl yra skelbiamos konkursas, kurio metu keliamos tam tikros sąlygos, kurių verslininkai turi laikytis ir kurias – turi atitikti.
Konkursus gali skelbti tik tos įmonės, kurios gauna pilną arba dalinį finansavimą iš valstybės. Tai gali būti ugdymo įstaigos, seniūnijos, nevyriausybinės organizacijos ir panašiai. Kitaip – vadinamieji vykdytojai, kurie skelbia, kad jiems reikalingas tam tikras prekes arba paslaugas teikiantis verslas.

Tiesa, tai nereiškia, kad perkančios organizacijos gali kelti neracionalius kriterijus. Viskas turi būti vykdoma skaidriai, tad vertinama – ko reikia ir kaip tai pasiekti. Skaidrumas – svarbiausia tokio tipo konkursų saybė ir būtent jį stengiamasi pasiekti.

Kaip įmonės sužino apie konkursus?

Viešieji konkursai, kaip ir išduoda jų pavadinimas, yra skelbiami viešai. Taigi, kiekvienas verslas, kuris yra suinteresuotas – turi sekti informaciją atitinkamose vietose, platformose. Juk reikia laiko pasiruošti konkursui, galiausiai, įvertinti savo galimybes, kadangi dalyvauti reikia tik tokiu atveju, jeigu laimėjimo atveju paslaugos arba prekės bus tikrai suteikiamos.
Pats geriausias būdas sužinoti apie konkursus – naudotis specialiomis platformomis, kurios yra minimalų abonementinį mokestį atsiunčią asmeniškai elektroniniu paštu tuos pasiūlymus, kurie atitinka išsikeltus reikalavimus.
Gaudamas tokį asmeninį pasiūlymą verslas visada yra vienu žingsniu priekyje nei konkurentai (turi daugiau laiko pasiruošimui), o tai didina tikimybę, kad pergalė bus lengviau pasiekiama.

Verslininkų galimybės ir vykdytojų poreikiai

Pasitaiko tokių atvejų, kai vykdytojai kelia labai aukštus reikalavimus. Tuomet gali kilti klausimas – ar konkursas nėra skelbiamas, kad laimėtų tik tam tikra įmonė. Tokiais atvejais veikia įvairios tarnybos, kurios prižiūri, kad viskas vyktų legaliai, kad būtų laikomasi įstatymų, galiausiai, kad kiekvienas verslas turėtų tokius pačius šansus ne tik teikti savo pasiūlymus, tačiau taip pat ir laimėti konkursus.

Visuomenei nereikia baimintis – jų skiriamos lėšos yra griežtai prižiūrimos, tad patys viešieji konkursai yra po padidinamuoju stiklu, vertinami, nuolatos kuriami nauji reglamentai, kurie padeda juos optimizuoti, taip pat, garantuoti, jog laimės geriausias. O tai, žinoma, džiugina, kadangi ir žmonės, kiekvienas iš mūsų – gauna geresnės kokybės paslaugas ir prekes už kurias dalinai esame susimokėję.

Daugiau informacijos – Pirkimai 365