2019 – ųjų metų trečio ketvirčio duomenys parodė, kad eksportas auga, tačiau lyginant su metų pradžia, dvigubai lėčiau

eksportas auga

Eksporto rodikliai yra labai svarbūs kiekvienai šaliai. Na, o kiekviena metų pradžia yra puikus laikas pasidomėti, kaip šie rodmenys kito metų pabaigoje. Tad pats metas apžvelgti ir įvertinti situaciją.

Dėmesį verta atkreipti į tai, kad įvertinus 2019 – ųjų metų trečio ketvirčio duomenis, galima pateikti dvi svarbias įžvalgas: pirmoji – Lietuvos eksportas augo; antroji – lyginant su metų pradžia, tai vyko dvigubai lėčiau.

Kokia buvo Lietuvos eksporto augimo trajektorija ir kokios priežastys lėmė jo lėtėjimą?

Vertinant statistikos duomenis matyti, kad Lietuvos eksporto trajektorija siekė +5,5 proc. Nepaisant šio teigiamo skaičiaus, verta pabrėžti, kad pats augimo tempas, lyginant su metų pradžia, buvo dvigubai lėtesnis. Taigi, natūraliai kyla klausimas: dėl kokių priežasčių tai įvyko? Jų buvo tikrai ne viena – neigiamas poveikis, kurį Jungtinės Karalystės ekonomikai sukėlė Brexit; valiutų nuvertėjimas Skandinavijos regione (būtent Švedijoje pablogėjo eksporto rezultatai), o taip pat ir Vokietijos pramonės nuosmukis. Taigi, vertinant bendrą situaciją ir solidų, ką tik išvardintų neigiamų veiksnių skaičių, galima daryti išvadą, kad mūsų šalies eksportuotojai išlaiko pakankamai aukštus eksporto rodiklius. Bene labiausiai džiugina Lietuvos eksporto rezultatai į Vokietijos rinką, kurie rodo, kad šiai šaliai tenka net 12 proc. lietuviškos kilmės eksporto prekių. Nors lyginant 2019 – ųjų metų ketvirčių duomenis matyti, kad eksportas į šią šalį taip pat mažėjo (atitinkamai 12, 4 proc.; 7, 5 proc. ir 7,3 proc., bendras augimo tempas yra vertinamas teigiamai.  Taip vertinamą tempą palaikyti pavyksta dėl įvairių priežasčių: stipraus vidaus vartojimo Vokietijoje (jį ypač palaiko vos 3,1 proc. siekiantis nedarbas); Lietuvos pramonės produktyvumas, kuris po krizės išaugo net 51 proc.

Sėkmingiausias – pirmasis 2019 – ųjų metų ketvirtis

Nors svarbiausias dalykas yra eksporto augimas, kuris buvo užfiksuotas ir 2019 – ųjų metų pabaigoje, dėmesį verta atkreipti į tai, kad visgi sėkmingiausias mūsų šalies eksportuotojams buvo pirmasis 2019 – ųjų metų ketvirtis, parodęs, kad eksporto apimtys išaugo 10,2 proc. Antrąjį ketvirtį – 6,9 proc., na, o trečiąjį metų ketvirtį užfiksuotas mažiausias augimas – 5,5 proc. ir tai yra perpus mažesnis rodiklis nei metų pradžioje.

 

Pagal www.smefinance.lt