Visi esame girdėję posakį, kad sveika mityba yra būtina norint išlaikyti ilgaamžiškumą. Tačiau mažai žmonių puikiai supranta, kas yra sveika mityba, ir nėra pasiryžę žengti žingsnį iš savo komforto zonos į vis geresnę gyvenimo kokybę, nes mūsų smegenys iš prigimties yra tingios ir visada atsigręš į mus lengviausiu keliu, o tai atimta iš brangiausių dalykų – sveikatos, laiko ir galutinio gyvenimo. Dažniausiai žmogus savo gyvenimą pradeda keisti tik susidūręs su rimtomis sveikatos problemomis, o šiuo metu „patogaus“ gyvenimo pasekmių ištaisyti nebeįmanoma.
Taigi, ką pirmiausia reikėtų daryti, norint nuspėti neregėtas sveikatos problemas?
Tai nustoti galvoti, kad liga yra normalu, literatūroje perimti sveikatos lyderystę ir pradėti veikti. Sveika mityba reiškia, kad mūsų ląstelės pasisavino visas būtinas maistines medžiagas, įskaitant riebalus, angliavandenius, mineralus, vitaminus ir aminorūgštis. Iš viso apie 50 mūsų organizmui būtinų maistinių medžiagų, įskaitant vandenį, deguonį ir net šviesą.
Kodėl nėra baltymų?
Mūsų kūnas negali tiesiogiai atpažinti baltymų kaip maistinės medžiagos ir negali būti absorbuojamas. Virškinimo proceso metu baltymai sintetinami į petpidus, o po to sintetinami į aminorūgštis, o vėliau aminorūgštys pasisavinamos, tačiau organizmas sunaudoja daug energijos ir daug atliekų, ypač mėsos, kurios gali užteršti mūsų žarnyną ir sunaikinti visa virškinimo sistema. Būtini: vitaminai (13): Vitaminas A (retinolis), Vitaminas B1 (tiaminas), Vitaminas B2 (riboflavinas), Vitaminas B3 (niacinas), Vitaminas B5 (pantoteninė rūgštis), Vitaminas B6 (piridoksinas), Vitaminas B12 (ciankobalaminas), Folinė rūgštis, Biotinas, Vitaminas C, Vitaminas D, Vitaminas E ir Vitaminas K.Mineralai (21): Kalcis, Magnis, Fosforas, Kalis, Natris, Siera, Geležis, Cinkas, Varis, Manganas, Chromas, Selenas, Kobaltas, Fluoras, Silicis, Jodas, Molibdenas, Vanadis, Arsenas, Nikelis ir Alavas.
Kitas svarbus veiksnys palaikant sveiką mitybą yra rūgščių ir šarmų pusiausvyra organizme
Žmogaus sveikata ir savijauta labai priklauso nuo kraujo. Į kraują patekusios maistinės medžiagos jį rūgštins arba šarminis. Kitaip tariant, tai turės įtakos kraujo pH balansui. Taip atsitinka, kai mūsų virškinimo sistema virškinimo metu (pavyzdžiui, virškinant baltyminį maistą) išskiria rūgštį, o rūgštis neutralizuoja kalio, kalcio, magnio, natrio druskas, todėl nuo kiekio priklauso mūsų kraujo rūgščių ir šarmų pusiausvyra (pH). šių medžiagų mūsų virškinime. organizmas. Idealiu laikomas žmogaus kraujo pH vertė nuo 7,4 iki 7,5, tai yra santykinai šarminė aplinka (pH vertė žemiau 7 yra rūgštinė aplinka, didesnė nei 7 yra šarminė aplinka). Taigi iš esmės mums organizmą reikia šarminti, nes rūgštinės medžiagos teršia mūsų organizmą, yra siejamos su daugybės ligų atsiradimu, be to rūgštinančių veiksnių šiuolaikinio žmogaus gyvenime ir taip pakanka, pavyzdžiui stresas, tabako dūmai, alkoholis ir ypač dažnai mūsų racione naudojami maisto produktai.
Maistas, kuris rūgština organizmą: kiaušiniai, paukštiena, veršiena, kiauliena, kepenys, ėriena, kalakutiena, žvėriena, žuvis, jūros gėrybės, grietinė, sviestas, sūris, majonezas, avižos, žirniai, duona, ryžiai, žemės riešutai, graikiniai riešutai, graikiniai riešutai, konservai pomidorai, spanguolės, alyvuogės, miežiai, rugiai, visi gaminiai iš baltų miltų, saldainiai, įvairūs gazuoti gėrimai, papildyti dirbtiniais priedais.
Šarminiai maisto produktai: pienas, avokadai, agurkai, raudonieji burokėliai, morkos, bulvės, paprika, špinatai, rabarbarai, džiovinti vaisiai, migdolai, kokosai, pupelės, ridikai, česnakai, kopūstai, lęšiai, salierai, salotos, svogūnai, svogūnai, pomidorai, šaknys daržovės, abrikosai, ananasai, apelsinai, avietės, citrinos, bananai, obuoliai, vyšnios, figos, greipfrutai, melionai, vynuogės, persikai, kriaušės, citrusiniai vaisiai.
Maistą rinkitės atsakingai, nes nuo jo priklauso dauguma veiksnių.