4 klaidos BIM projektuose

Kadangi Lietuvoje inicijuojama didelė dalis BIM projektų, natūralu, kad reikia daugiau dėmesio jiems skirti, kadangi kuo daugiau žinosite apie šios programinės įrangos galimybes – tuo paprasčiau pavyks suvokti naudą ir galbūt pagaliau pradėti dirbti BIM aplinkoje, kuri šiuo metu įvardijama kaip pažangiausias pasirinkimas ieškantiems inovatyvumo bei kokybės.

Žinoma, pirmiausia reikia kuo detaliau susipažinti su BIM, programine įranga(angl. Building information modeling software), o paskui domėtis inovacijomis, kad  visada galėtumėte žengti koja kojon su naujausiais sprendimais.

  • Kas yra BIM vadovas?

Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų yra susijusius su BIM aplinkos vadovu, kuris tiksliai nėra įvardijamas. O kitu atveju, kai vadovas gana tiksliai apibrėžiamas – gana sunku atsakyti: kokios tiksliai yra jo funkcijos. Kadangi dažniausiai projektuose dirba bent jau keli specialistai – vadovo kompetencijos turi būti aiškiai žinomos, kadangi būtent jis dažniausiai tvirtina projektus.

  • Konkretus tikslų nustatymas

Taip pat kita gana dažna problema yra netikslus tikslų apibrėžimas, kuris dažniausiai ne tik apsunkina darbus, tačiau taip pat ir trukdo juos tiksliai atlikti. Paprasčiausiai kiekvienas komandos narys turi žinoti – koks yra BIM projekto tikslas ir tuo pačiu ieškoti priemonių, kurios padeda tą tikslą pasiekti. Nesvarbu, kad Jūsų komandoje dirba inžinieriai  – projekto tikslas turi būti aiškinamas konkrečiai, paprastai ir detaliai.

  • Netikslūs pasiruošimo darbai

Taip pat gana dažnai daroma klaida yra intensyvus bandymas kuo greičiau pradėti darbus dar tiksliai nežinant – koks bus projektas ir tuo pačiu kokie parengiamieji žingsniai yra reikalingi. Suprantama, kad norisi darbus atlikti kuo skubiau, tačiau pasiruošimas projektui yra vienas svarbiausių darbų atlikimo žingsnių. Jau jis gali užtikrinti, kad vėliau viskas „eisis pagal planą“.

  • Elementų klasifikavimo niuansai

Galiausiai, gana dažnai BIM projektuose tenka susidurti ir su elementų klasifikavimo klaidomis, kurios vėliau gali sukelti dideles problemas kainuojančias didelius pinigus. Kur didžiausia problema? Kai tas pats objektas skirtingų žmonių gali būti vadinamas labai įvairiai ir galiausiai to neišsiaiškinus – kyla rimtos problemos.

BIM aplinka šiuo metu vadinama inovatyviausiu pasirinkimu sėkmingiems projektams, tad pirmiausia – idėja, pasiruošimas projektui ir tik tada tikslingas jo įgyvendinimas.