Kas yra boileris?

Boileris yra svarbus kiekvieno žmogaus kasdienybėje. Jo dėka galime naudoti karštą vandenį maudydamiesi, skalbdami, plaudami indus ir atlikdami kitus buities darbus. Įprastai boileriai skirstomi į skirtingus tipus, priklausomai nuo turimų savybių. Nemažai puikių variantų galima rasti vandens-sildytuvai.lt. Visgi, jeigu perprasti esminius prietaiso principus sudėtinga, skaitykite straipsnį toliau. Trumpai aptarsime boilerio apibrėžimą, tipus bei jų skirtumus, montavimo būdus, talpos ypatumus ir panašius aspektus. 

Kas yra boileris?

Boileris (vandens šildytuvas) – tai prietaisas, naudojamas vandeniui šildyti. Jis gali būti skirstomas į skirtingus tipus. Pagal šildymo šaltinį, vandens šildytuvai išskiriami į elektrinius ir kombinuotus. Kuo jie skiriasi? Elektriniai, kaip byloja jų pavadinimas, naudoja elektrą. O kombinuoti boileriai gali būti jungiami su kitais šildymo mazgais, pavyzdžiui, katilu, saulės kolektoriumi ir pan. Abu variantai pasižymi savais privalumais ir trūkumais. Pavyzdžiui, naudodami elektrinį vandens šildytuvą karštu vandeniu galėsite mėgautis bet kuriuo paros metu. Be to, toks boileris taupo elektros energiją. Visgi, jo negalima prijungti prie centrinio šilumos katilo. Kombinuotas vandens šildytuvas yra ekonomiškas ir patogus pasirinkimas. Kita vertus, priklausomai nuo jo talpos, išnaudojus visą vandenį gali reikėti šiek tiek palaukti, kol šis bus sušildytas iš naujo. 

Horizontalūs ir vertikalūs boileriai

Pagal savo formą ir montavimo tipą boileriai yra skirstomi į horizontalius ir vertikalius. Pirmieji yra pigesni bei dažniausiai turi didesnę talpą. Tačiau, norint sumontuoti horizontalų boilerį, namuose įprastai reikia kiek daugiau erdvės. Jeigu jos neturite, rekomenduojama rinktis vertikalų vandens šildytuvą. Tai efektyvus ir nedaug erdvės užimantis variantas. Visgi toks boileris pasižymi mažesne talpa, todėl gali tikti ne kiekvienam. Taigi, renkantis tinkamą variantą rekomenduojama į tai atsižvelgti. 

Boilerio talpa

Boileriai pasižymi skirtingomis talpomis. Tinkamas variantas priklauso nuo konkretaus gyventojų skaičiaus ir vandens vartojimo ypatumų. Paties mažiausio boilerio (50 litrų) gali užtekti mažame bute gyvenančiam asmeniui ar porai. O štai itin didelės talpos vandens šildytuvas (500–750 litrų) įprastai naudojamas tokiose patalpose, kaip viešbučiai ir pan.