Kam reikalinga terapija su gyvūnais?

Terapija su gyvūnais yra vis labiau pripažįstama gydymo metodika, naudojama įvairių fizinių, emocinių ir psichologinių problemų gydymui. Ši terapija, dar vadinama gyvūnų asistuojama terapija (GAT), apima įvairias technikas, kurių metu naudojami gyvūnai, siekiant pagerinti žmonių sveikatą ir gerovę. Terapija su gyvūnais gali būti atliekama su įvairiais gyvūnais, o jos nauda yra plačiai pripažįstama ir dokumentuota.

Terapijos su gyvūnais nauda

Gyvūnų terapija teikia daugybę privalumų. Pirma, ji padeda sumažinti stresą ir nerimą. Gyvūnų buvimas skatina oksitocino – laimės hormono – išsiskyrimą, kuris padeda sumažinti kortizolio – streso hormono – lygį. Tai ypač naudinga žmonėms, kenčiantiems nuo lėtinių ligų ar patiriantiems didelį stresą. Antra, gyvūnų terapija padeda pagerinti socialinius įgūdžius ir sumažinti izoliacijos jausmą. Sąveika su gyvūnais skatina bendravimą ir gali padėti užmegzti naujas draugystes. Trečia, terapija su gyvūnais gali pagerinti fizinę sveikatą, pavyzdžiui, stiprinti raumenis, gerinti pusiausvyrą ir koordinaciją, ypač hipoterapijos atveju.

Terapijos rūšys ir gyvūnai

Dažniausiai terapija su gyvūnais atliekama su šunimis, katėmis, arkliais ir net delfinais.

  • Šunų terapija: Terapiniai šunys yra specialiai apmokyti teikti emocinę paramą ir pagalbą žmonėms ligoninėse, slaugos namuose ir mokyklose. Šunys padeda sumažinti stresą ir nerimą, gerina nuotaiką ir suteikia džiaugsmo.
  • Kačių terapija: Katės, kurios yra natūraliai ramesnės ir jaukios, padeda sumažinti nerimą ir depresiją. Jų murkimas turi raminamąjį poveikį, kuris gali padėti sumažinti stresą.
  • Hipoterapija: Arkliai naudojami fizinei ir emocinei terapijai. Hipoterapija padeda pagerinti pusiausvyrą, koordinaciją ir raumenų jėgą. Taip pat ji skatina pasitikėjimą savimi ir gerina nuotaiką.
  • Delfinų terapija: Delfinų terapija dažnai naudojama vaikams su autizmu ir kitomis neurologinėmis problemomis. Plaukimas su delfinais ir sąveika su jais gali pagerinti kalbos ir motorinius įgūdžius bei sumažinti nerimą.

Terapija su gyvūnais problemų sprendimui

Gyvūnų terapija naudojama įvairioms problemoms spręsti. Ji ypač naudinga žmonėms, kenčiantiems nuo depresijos, nerimo sutrikimų, PTSD (potrauminio streso sutrikimo), autizmo spektro sutrikimų ir kitų psichologinių problemų. Taip pat ji gali padėti žmonėms, turintiems fizinių negalių ar sveikatos problemų, pavyzdžiui, po insulto ar kitų sunkių ligų.

Joga su šuniukais

Lietuvoje populiarėja ir nauja gyvūnų terapijos forma – joga su šuniukais. Puppy-yoga.lt yra pirmieji šalyje, kurie pradėjo teikti šią unikalią paslaugą. Jogos su šuniukais metu dalyviai atlieka jogos pratimus, o šuniukai laisvai juda tarp jų, suteikdami papildomą džiaugsmą ir atsipalaidavimą. Ši terapija padeda ne tik pagerinti fizinę formą, bet ir sumažinti stresą bei pagerinti nuotaiką.

Išvada

Terapija su gyvūnais yra vertinga ir veiksminga priemonė, padedanti žmonėms spręsti įvairias fizines, emocines ir psichologines problemas. Nesvarbu, ar tai būtų tradicinė šunų ar kačių terapija, hipoterapija su arkliais, delfinų terapija ar naujoviška joga su šuniukais – kiekviena iš šių terapijos formų teikia unikalius privalumus ir prisideda prie geresnės sveikatos ir gerovės.