Ką vaikai veikia darželyje?

vaikai darželyje

Priklausomai nuo pasirinktos įstaigos, vaikai gali užsiimti labai skirtingomis veiklomis. Žinoma, mokymosi programa daugiau mažiau yra vienoda visose ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Bet kokiu atveju, vaikai darželyje išmoksta daugelį gyvenimui svarbių įgūdžių. Kompetentingi ir profesionalūs darbuotojai ne tik juos lavina, bet ir pastebi vaikų individualius poreikius, pomėgiuos, hobius ir stengiasi juos lavinti, plėsti ir skatina tuo užsiimti, jei tik mato, kad vaikui tai patinka ir jis noriai neverčiamas tuo užsiima.

Taigi ką vaikai veikia darželyje?

  • Jie mokosi valgyti savarankiškai, išmoksta gerų manierų ir įgunda naudotis stalo įrankiais. Jie taip pat lavina savarankiškumą daugelyje kitų sričių, tokių kaip savarankiškas apsirengimas į lauką ar po pietų miego, susitvarkymas po žaidimų ir kūrybinių užsiėmimų. 
  • Jie palaipsniui susidraugauja su daugeliu vaikiškų knygų: klausydamiesi auklėtojos skaitomų pasakų jie ne tik sužino apie įvairių personažų patiriamus nuotykius, bet ir lavina vaizduotę, įgyja žinių apie pasaulį, plečia žodyną, lavina susikaupimą ir kitus gebėjimus. Skaitomų knygų dėka jie patys, apsimesdami pasakų personažais, lavina atmintį, kovoja su scenos baime, lavina teksto interpretavimą, jausmų išreiškimą gestais ir pan.
  • Jie sprendžia galvosūkius, žaidžia stalo žaidimus, konstruoja pastatus iš kaladėlių. Linksmindamiesi jie išmoksta daug dalykų, tokių kaip atkaklumas, siekiant tikslo, arba taisyklių laikymosi. Jie taip pat lavina suvokimą, akių-rankų koordinaciją ir lavina daugybę kitų įgūdžių, kurių vėliau reikia norint išmokti skaityti ir net rašyti.
  • Jie žaidžia su kitais vaikais, sužino, kad gera ir linksma turėti draugų, kad ne visada gali laimėti, kad kartu smagiau, kad geros idėjos visada įdomios ir pan. 
  • Darželyje vaikai gali tyrinėti, eksperimentuoti ir patirti į valias. Dėl to jie sužino daug dalykų apie gamtą, technologijas ir viską, kas juos supa aplink. Jie taip pat mokosi daryti išvadas, logiškai mąstyti ir pan. Jie įsitikinę, kad verta žinoti daugiau, o pasaulis yra įdomi vieta, kurią geriausia tyrinėti visais įmanomais saugiais būdais.
  • Be abejonės, jie mokosi piešti, karpyti, lankstyti, kurti figūras iš plastilino ar modelino. Šios veiklos efektyviai lavina jų smulkiąją motoriką, dėl to ir kalbiniai įgūdžiai tampa geresni.
  • Darželyje vaikai siaučia žaidimų aikštelėse lauke. Jie nešvaisto laiko: stiprina raumenis, lavina koordinaciją, greitį, lankstumą ir t. t.. Beje, jie ruošiasi … mokymuisi rašyti: norėdami gerai valdyti rankas, turi valdyti pečius, rankas ir visą kūną. Taigi viskas yra susiję tarpusavyje.

Priešmokyklinė grupė ne tik ruošiasi naujam ir be galo svarbiam gyvenimo etapui – mokyklai, bet vis dar energingai žaidžia, siaučia, lavina vaizduotę. Be viso to, vaiką labai sunku išmokyti svarbių ir ne visada įdomių dalykų, tokių kaip skaitymas ar rašymas.

Kaip jau minėjome įrašo pradžioje, kiekviena įstaiga numato skirtingą vaikų dienotvarkę bei tvarkaraštį, bet neabejokite, kad žaidimams laiko tikrai atsiranda. Vaikų ugdymas vyksta sklandžiai ir subalansuotai, kad visada būtų laiko tiek mokytis svarbių rimtų dalykų, tiek linksmintis ir išdykauti. 

Jei įdomu, ką konkrečiai jūsų vaikas veiks pasirinktoje įstaigoje, visada galite pasiskaitytų jų oficialiame interneto puslapyje arba susitarti dėl vizito ir ekskursijos po būsimą vaiko darželį. Daugiau informacijos visada galite rasti čia: https://vaikystestakas.lt/.