Kaip skirstomi verpalai?

Nustatant siūlų rūšį labai svarbu vartoti teisingus jų pavadinimus, nes tai gali nulemti galutinį darbo rezultatą. Dažnai susiduriama su situacija, kai terminai ,,verpalai” ir „vilna“ vartojami pakaitomis, o tai yra labai didelė klaida! Vilna yra viena iš verpalų rūšių! Labai svarbu nesupainioti šių terminų.

Verpalai gali būti skirstomi pagal pluošto kilmę. Siūlai paprastai yra skirstomi į dvi rūšis – tai natūralius ir sintetinius. Kokie jie? Sužinosite netrukus.

Natūralūs – gyvūninės arba augalinės kilmės

Vilna

Vilnoniai siūlai puikiai tinka kūrybiniams projektas, skirtiems šaltoms rudens, žiemos dienoms: megztiniai, šalikai, kepurės iš vilnos sušildys ir neleis sušalti. Nors dažnai manoma, kad vilnoniai siūlai ,,kandžiojasi”, to negalima pasakyti apie visas vilnų rūšis. Vilnoniai verpalai gaunami iš įvairių gyvūnų plaukų, todėl išskiriame keletą jų rūšių, kurie skiriasi savo savybėmis:

  • Avies vilna – storas ir stiprus pluoštas, gaunamas iš mums gerai žinomų avių.
  • Merino vilna – labai gležna, maloni liesti, puri, nekandanti! Gaunama iš Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje auginamų avių.
  • Mohera – gaunama iš angorinės ožkos. Ji lengva, puri, subtili – puikiai tinka skaroms ir šalikams.
  • Kašmyras – pagamintas iš kašmyro ožkos vilnos – vienas brangiausių pluoštų pasaulyje. Asocijuojasi su išskirtinumu, nes iš vienos ožkos vilnos gaunama labai mažai žaliavos. Kašmyro gaminiai yra minkšti, lengvi, bet šilti.
  • Alpakos vilna – plona, ​​minkšta, gležna. Tai puikus sprendimas alergiškiems žmonėms. Ji taip pat yra patvari.
  • Triušio vilna – angora – gaunama iš angoros triušio. Šis pluošas yra plonas ir subtilus. (Atkreipkite dėmesį, kad angora gaminama iš angoros triušio, o mohera – iš angorinės ožkos vilnos!)

Šilkas

Šilkas yra pagamintas iš pluošto, kurį gamina šilkverpio lėliukė. Labai švelnus ir tuo pačiu šiltas. Minkštas ir malonus nerti, bet lengvai pažeidžiamas, ypač veikiamas saulės spindulių. Šis siūlas yra labai jautrus ir reiklus, tad dirbant su juo geriau nesuklysti.

Natūralūs augaliniai verpalai

Lininiai

Lininiai siūlai nėra labai lankstūs. Jie gana standūs ir patvarūs. Šie verpalai tinka vasariniams gaminiams, nes turi vėsinančių savybių, be to, yra antialergiški.

Medvilnė

Tai viena populiariausių verpalų rūšių, gaminama iš medvilnės pluošto. Šis pluoštas nesulipa, yra patvarus, malonus liesti ir lygus. Jis gali būti naudojamas įvairiems rankdarbiams – nuo ​​žaislų iki namų dekoracijų.

Chemiškai apdoroti natūralios kilmės verpalai

Bambukas

Bambuko siūlai gaminami iš celiuliozės pluoštų, gautų iš bambuko. Taigi, nors jų kilmė yra natūrali, jie iš anksto yra veikiami cheminių procesų. Šie siūlai yra minkšti, švelnūs, tamprūs, pralaidūs orui ir vėsūs. Jie malonūs liesti, nekandantys ir subtilaus blizgesio.

Sintetiniai verpalai

Ši verpalų rūšis yra gaunama pasitelkiant cheminius procesus. Sintetiniai siūlai kai kuriais atžvilgiais skiriasi nuo natūralių. Pagrindinės jų savybės yra šios:

  • nedirgina odos,
  • gana blogai išlaiko šilumą,
  • jie yra patvarūs,
  • galima skalbti daug kartų,
  • jie yra pigesni nei natūralūs siūlai.

Nėrimui skirti siūlai gali būti pagaminti tiek iš natūralių pluoštų, tokių kaip medvilnė, kašmyras ar linas, tiek iš sintetinių – poliesterio, viskozės, akrilo ir pan. Daugiau nėrimui skirtų siūlų pasirinkimų rasite čia: https://nuogosavys.lt/produkto-kategorija/siulai/nerimo-siulai/.