Trumpai apie viską: kokia medžiaga kam tinka labiausiai?

Nesvarbu, ar einate į audinių parduotuvę dėl „pasidaryk pats“ projekto, ar perkate drabužius, pasirinkti tinkamą audinį niekada nėra lengva. Tai ypač sudėtinga perkant mažiems vaikams ir paaugliams, nes tai, kas kontaktuoja su jautria jaunų žmonių oda, turi būti patikima ir kokybiška. 

Kai renkatės audinius, geriausias būdas sužinoti, ar jie bus tinkami, yra pirmiausia žinoti, ką jiems reikės daryti. Ar jiems reikės judėti kartu su jumis, ar sukurti labai apibrėžtą siluetą? Ar norint juos išvalyti reikia specialiai tvarkyti, ar galima mesti į skalbimo mašiną? Keliaujate, vykstate į ypatingą renginį ar jums reikia ko nors įdomaus kasdienai? Visi šie veiksniai turės įtakos jūsų pasirinktiems audiniams.

Toliau bendrais bruožais supažindinsime jus su pagrindinėmis medžiagomis.

Medvilnė

Ji gaunama iš medvilnės augalo. Šią medžiagą lengva ir patogu valyti. Deja, ji gali išsitempti ir prarasti formą. Medvilnė taip pat gali susidėvėti laikui bėgant.

Džinsinis audinys

Šis audinys pagamintas iš medvilninio audinio, kuris buvo išaustas taip, kad susidarytų įstrižai raišteliai. Labai kietas ir tvirtas. Pavadinimas kilęs iš prancūzų kalbos „serge de Nimes“, reiškiančio „Nimes“ miestą. Išblunka ir gerai dėvisi, todėl taip plačiai naudojamas džinsuose.

Flanelė

Ji yra lengva ir minkšta. Puikiai tinka drabužiams šaltu oru. Dažnai gaminami iš vilnos, medvilnės arba sintetinio pluošto. Tai gali būti puikus paltinis audinys. Galima šukuoti, kad būtų minkštesnė. Labai populiarus 1990-ųjų eroje.

Linas

Tai yra lengvas audinys, gerai kvėpuojantis karštu oru. Gali atrodyti ir kasdieniškai, ir tvarkingai. Tai natūralus pluoštas, gaunamas iš linų augalų. Minusas yra tai, kad jis labai lengvai susiraukšlėja ir reikalauja švelnaus plovimo.

Nailonas

Šis audinys buvo išrastas kaip sintetinis šilko pakaitalas, Antrojo pasaulinio karo metais jis buvo naudojamas parašiutams ir padangoms gaminti. Jis taip pat buvo naudojamas vietoj šilko gaminant moteriškas kojines, iš kur atsirado terminas „nailonai“. Nailonas yra tvirtas, nebrangus ir lengvai skalbiamas.

Poliesteris

Tai yra labai patogi medžiaga. Puikiai nusiplauna ir nereikalauja ypatingos priežiūros. Esame linkę naudoti daug poliesterio mišinio mezginių, nes jie itin gerai įgauna spalvą, yra patvarūs, o dažai neblunka. Kadangi poliesterio mišiniai yra žmogaus sukurti, jie nekvėpuoja taip gerai, kaip medvilnė. Tačiau susuktai suknelei tai neturi jokios reikšmės. Yra daug vietos orui patekti į išorę, o dėl minkštumo ir ilgaamžiškumo tai tikrai idealus audinys. Tai gali būti puikūs sukneliniai audiniai.

Satinas

Satinas gali būti lengvas arba sunkus. Jis paprastai būna blizgus ir yra lygus bei švelnus it šilkinis.

Šilkas

Šis nepaprastas audinys yra žinomas nuo senovės Kinijos laikų. Jis yra neįtikėtinai glotnus ir blizgus, kilęs iš šilkmedžio kandžių kokono. Tai labai lengvas, tekantis ir, žinoma, šilkinis! Idealiai tinka drapiravimui ir pamušalui.

Spandeksas

Prisimenate 90-uosius? Spandeksas, taip pat žinomas kaip likra, yra sintetinis audinys, kuris gerai tempiasi. Puikiai tinka prie mankštos aprangos, bet kadangi priglunda prie odos, nieko neslepia. Šiandien jis taip pat naudojamas siauruose džinsuose, kad jie būtų tinkami. Jis taip pat naudojamas poliesterio mišinio mezginiuose, kad jie būtų tampresni.

Vilna

Šis natūralus pluoštas yra gaunamas iš avių ir ožkų plaukų. Vilna yra labai šilta, bet gali ir dirginti odą dėl savo šiurkštumo. Moheris yra vilnos atmaina, kilusi iš Angoros ožkų. Taip pat populiari Merino vilna.