Visų pasaulio padažų ,,tėvai”: 5 padažų sąrašas, kuriuos geras virėjas turi žinoti

Pradedantieji kulinarijos studentai įsimena šiuos, toliau aprašytus, penkis padažus, kurie laikomi ,,motininiais” tradicinėje pasaulio virtuvėje. Pataisydami pagrindines klasikinių padažų formules, geri virėjai gali pagaminti įvairiausių puikių padažų. Štai sąrašas:

1. Bešamelis

Galbūt žinote, kad bešamelio padažas yra baltasis padažas, suteikiantis vištienos pyragui kreminės tekstūros, arba surišantis visus lazanijos sluoksnius. Padažas taip pat naudojamas skrudintoms bulvėms ir padažui gaminti. Klasikinėje virtuvėje bešameliu galima užpilti žuvį, kiaušinius ar garuose keptą vištieną. Nors bešamelio skonis yra neutralus, klasikinis motininis padažas suteikia unikalios kreminės tekstūros, dėl kurios maistas dažnai būna sotus ir guodžiantis.

2. Velouté

Velouté prancūziškai reiškia aksomą, o būtent tokią tekstūrą pajausite su šiuo originaliu motininiu padažu. Dažniausiai padažui pagaminti yra naudojami vištienos, kalakutienos ir žuvies sultiniai, tačiau šiais laikais rasite ir vegetariško velouté.

Pabaigtas velouté yra subtilaus, lengvo skonio ir švelnios tekstūros. Padažas dažniausiai patiekiamas ant virtos arba garuose virtos žuvies ar vištienos; lengvi padažo skoniai papildo lengvą, subtilią mėsą. Pridėdami vyno, citrinos ar kitų kvapiųjų medžiagų, virėjai gali pakoreguoti šio motininio padažo skonį.

3. Pomidorų padažas

Pomidorų padažas šiek tiek primena itališko stiliaus pomidorų padažą, patiekiamą su makaronais. Šis motininis padažas dažnai patiekiamas ant makaronų (ypač gnocchi) ar polentos arba su ant grotelių kepta mėsa ar daržovėmis. 

Dabar pomidorai yra verdami kaip tirštas padažas, kuris gali pagardinti daržoves ir mėsą. 

4. Salsa

Salsos padažai žymūs savo universalumu ir daugybe skirtingų šio padažo variacijų. Šis padažas yra itin maistingas dėl jame esančių skirtingų daržovių kiekio, o tokiu būdu paverčiamas ir vinu sveikiausių padažų bet kurioje virtuvėje.

5. Hollandaise

Galite atpažinti Hollandaise padažą iš benedikto kiaušinių arba kaip lengvai garintų šparagų užpilą. Padažas taip pat gali būti pridedamas prie sotesnio maisto, pavyzdžiui, mėsos. 

Hollandaise padažas yra emulsija, kurioje kiaušinių tryniai yra suspenduojami lydytame svieste, kad susidarytų kreminis, sodrus padažas. Neprivalomos Hollandaise kvapiosios medžiagos yra kajeno pipirai, baltojo vyno actas arba citrinos sultys. Hollandaise yra keleto kitų klasikinių prancūziškų padažų, įskaitant padažą Bearnaise, pagrindas.