Kodėl reikia sportuoti?

Surenkite bendras mankštas su draugais ar šeima. Dviems lengviau pradėti sportuoti – jei staiga vienas praranda norą, sunkiau pasiduoti drauge. Dar geriau rinkitės didelės apimties mokymus, kuriuos vienam pasiruošti gali būti sunkiau, tačiau prisijungimas prie grupės ir kitų pažangos stebėjimas tikrai motyvuos daugiau nuveikti savarankiškai. O kai „įeini į ritmą“, reikia reguliariai mankštintis.

Pirmaisiais aukštojo mokslo metais įgyti fizinės saviugdos įgūdžiai gali ne tik tikėtis studentų aktyvios sportinės veiklos tolesnėje studijų pakopoje, bet ir visuomeninės veiklos baigus studijas. Fizinis aktyvumas yra viena iš pagrindinių fizinės, socialinės ir emocinės sveikatos sąlygų.

Sporto nauda

  • priversite aktyviau veikti organizmo imuninę sistemą;
  • sumažinsite streso sukeliamą adrenalino kiekį kraujyje;
  • pagerinsite kraujo mikrocirkuliaciją stubure ir tarpslanksteliniuose diskuose taip išvengdami nugaros skausmų ir osteoporozės;
  • suaktyvinsite medžiagų apykaitą ir pagerinsite jos atliekų pašalinimą iš organizmo;
  • pagerinsite judesių koordinaciją, tapsite vikresni ir grakštesni;
  • padidinsite savo ištvermę ir sustiprinsite širdies ir kraujagyslių sistemą. Širdis plaks ritmingiau ir stipriau;
  • kraujagyslės taps elastingesnės. Padidėjęs kraujo kūnelių skaičius geriau perneš deguonį;
  • smegenys bus geriau aprūpinamos krauju. Tai lems intensyvesnį naujų nervinių ląstelių augimą ir padės išlikti jaunam. Nervų ląstelės išskiria daugiau laimės hormono endorfino, kuris pagerina nuotaiką.

Esame nusiteikę sportuoti ir rinktis aerobiką

Aerobinis pratimas apima kuo daugiau raumenų grupių, todėl tikrai tinka daugeliui žmonių. Tačiau kokį aerobinį pratimą rinktis? Kai pradedame sportuoti, kiekvienas išsikeliame savo tikslus. Vieniems tai aktyvus laisvalaikis, kitiems – specifinių problemų (pavyzdžiui, antsvorio) sprendimas. Svarbiausia rinktis pagal savo poreikius ir galimybes ir nepersitreniruoti!

Organizmo reakcija į krūvį tiesiogiai priklauso nuo pratimų ekonomiškumo, suvartojamos energijos ir pratimų kiekio. Energijos sąnaudos atliekant aerobinius pratimus labai skiriasi, todėl aerobinio krūvio intensyvumas yra labai svarbus organizmo aerobiniam pajėgumui gerinti. Aerobikos pratimų kompleksai sudaromi jungiant pagrindinius aerobikos žingsnius. Yra išskiriami pagrindiniai mažo ir didelio intensyvumo/apkrovos aerobikos žingsniai. Mažo intensyvumo aerobikos žingsniams ir jų junginiams būdinga mažesnė didžiųjų raumenų veikla arba mažesnis fizinis krūvis. Šių pratimų metu yra mažiau apkraunami raumenys, tačiau tokio pobūdžio aerobikos pratybos teikia malonumo ir teigiamai veikia įvairias organizmo funkcijas. Atliekant mažos apkrovos aerobikos žingsnius, judesiai yra palyginti nedidelės amplitudės, o krūvis – nedidelis vertikalusis, t.y. judesiai daromi visą laiką nors viena koja liečiant grindis. Atliekant šiuos pratimus reikia 4-5 kcal/min. energijos.

Atliekant aukšto intensyvumo aerobikos pratimus, vertikalus apkrovimas didėja prasidėjus nuotėkio fazei

Taip, pėdos neliečia žemės taip, kaip bėgiojant. Todėl atliekant energingus aerobikos pratimus padidės fizinis aktyvumas ir prireiks daugiau energijos mankštai. Atliekant didelio intensyvumo aerobikos pratimus, pagrindinis krūvis yra bėgimo ir šokinėjimo pratimai, kurių metu kūnas įvairiai juda erdvėje, o kojos beveik nesiliečia su grindimis. Tokio tipo treniruotės rekomenduojamos tik fiziškai pasiruošusiems (geras fizinis pasirengimas ir gera koordinacija) žmonėms. Šiuo metu populiari kombinuota klasikinės aerobikos treniruotė, t. y. kaitaliojami mažos ir didelės apkrovos aerobikos pratimų junginiai, kurių metu energijos poreikiai patenkinami oksiduojant riebalus ir gliukozę be didesnio anaerobinių procesų indėlio. Siekiant, kad vyrautų toks raumenų energetinis aprūpinimas, kombinuotoje aerobikos treniruotėje ilgai ir vidutiniu intensyvumu atliekami ištisiniai ritmiški aerobikos pratimų judesiai, aktyviai dalyvaujant ne tik apatinių, bet ir viršutinių galūnių raumenims. Klasikinės aerobikos treniruotės, trunkančios vieną valandą, dėl savo trukmės ne visiems pradedantiesiems gali duoti norimą rezultatą.