Kodėl reikia rūšiuoti?

Kodėl reikia rūšiuoti?

Svarbu žinoti, kad įvairios atliekų šalinimo įmonės su atliekomis tvarko įvairiai. Vienu atveju metalines, skardines ir panašias šiukšles geriau mesti į plastikinius (geltonus), o kitu atveju – į stiklinę tarą. Geriausia išeitis – pasidomėti, kokios firmos užrašas yra išgraviruotas ant konteinerio jūsų kieme, o tada paskambinti tai įmonei ir pasidomėti, ką daryti. Jei šiukšlių išvežimo įmonė pasirūpins jūsų įvaizdžiu ir pasakys, kur surinkti išrūšiuotas šiukšles ir kaip jas perdirbti, bus įdomu. Atliekų rūšiavimas – procesas, kurio metu atliekos rūšiuojamos pagal medžiagas, iš kurių jos pagamintos. Išrūšiuotos atliekos surenkamos iš gyventojų (dažniausiai taikoma konteinerinė pakuočių ir pakuočių atliekų surinkimo sistema) ir įstaigų, arba pristatomos į atitinkamus centrus, ir vėliau atitinkamai apdorotos panaudojamos naujų produktų gamyboje. Naudojama ir specialiai rūšiavimui pritaikyta įranga. Atliekų rūšiavimas – jau įprasta procedūra gyventojų kasdienybėje. Tačiau gyvenamoje aplinkoje ir buityje naudojamų daiktų, prekių ir jų pakuočių, o kartu ir atliekų įvairovė didėja. Rūšiuojantiems ir nerūšiuojantiems atliekas gyventojams primename pagrindinius rūšiavimo reikalavimus bei kviečiame laikytis taisyklių ir atliekas rūšiuoti atsakingai.

Yra keli šiukšlinimo lygiai:

-Nemesti šiukšlių į gatvę;

-Surinkti šiukšles stovykloje;

-Surinkite kitas stovykloje paliktas šiukšles;

– Rūšiuoti šiukšles.

Kai pasieksite aukščiausią šiukšlių rūšiavimo lygį, pasidomėkite, kaip rūšiuoti, nes netaisyklingas rūšiavimas, pavyzdžiui, netinkamas pratimas, gali sugadinti sistemą. Aplinkos ministerija nori suvienodinti šiukšlių rūšiavimo politiką, tačiau nežinia, kada norai taps tikrove. Atliekų iš metalo nėra tiek daug, kad vertėtų statyti atskirą konteinerį, todėl rūšiuodami atliekas, jas meskite ten, kur nurodys jūsų konteinerį prižiūrinti firma. Taip pat vertėtų pasiteirauti dėl Tetra Pak pakuočių. Vienos firmos jį priskiria popieriui, o kitos – plastikui. Senus elementus galima išmesti į specialias dėžes prekybos centruose. Atliekas rūšiuoja patys gyventojai arba tai daroma vėliau specialiose vietose. Dažniausiai visuomenei prieinamose vietose būna skirtingi rūšiavimo konteineriai, į kuriuos pagal tam tikras taisykles atskirai metamas stiklas, metalas, popierius ir plastikas (metalo ir plastiko atliekos metamos į vieną konteinerį).
Atliekos – įvairios sudėties nepageidaujamos medžiagos

Tokios medžiagos yra radioaktyvios atliekos, nuotekos, įvairios kasdieninės šiukšlės. Atliekos kaupiamos sąvartynuose, tiek žemės paviršiuje, tiek po žeme. Iki XX a. vidurio atliekų šalinimas sąvartynuose buvo pagrindinis atliekų tvarkymo metodas.

Atliekos skirstomos į daugelį tipų, tačiau pačios svarbiausios yra šios:

  • visuomeninės atliekos: žmonių gyvenimo, komercinės, pastatų dalių atliekos;
  • pavojingos atliekos: industrinės atliekos;
  • biomedicininės atliekos: medicininės atliekos;
  • ypatingo pavojingumo atliekos: radioaktyvios, elektronikos, sprogstamųjų medžiagų atliekos.

Išmesti į plastikinę tarą:

Išmesti į plastikinę tarą: plastikiniai PET buteliai (limonadas, mineralinis vanduo, alus, aliejus), padažų indai, majonezas, indų ploviklis, šampūnas, polietileno plėvelė. Prieš išmesdami riebalais užterštus indus juos išvalykite.

Lengviausiai perdirbama plastikinė PET, HDPE, LDPE pakuotė. Šiuos ženklus rasite pakuotės apačioje. Tačiau kitų rūšių plastikas turi vis daugiau perdirbimo galimybių, todėl verta surinkti ir rūšiuoti visas plastikines pakuotes. Nemeskite į plastikinius indus: tepalo skardines, dažų ir antifrizo talpyklas, riebalais užteršto jogurto, margarino, grietinės indus.

Mišrios komunalinės atliekos:

Mišrios komunalinės atliekos šalinamos į buitinių atliekų konteinerį ir surenkamos
pagal viešai skelbiamus atliekų surinkimo grafikus.
Į buitinių atliekų konteinerius negalima mesti:

  • Pakuočių ir antrinių žaliavų atliekas
  • didelių gabaritų ir buities pavojingas atliekas
  • žaliąsias atliekas

Į buitinių atliekų konteinerius galima mesti:

  • asmens higienos reikmenis (skutimosi peiliukai, dantų šepetėliai, kempinės)
  • maisto likučiais užterštą pakuotę ir antrinias žaliavas
  • sauskelnes, tualetinį popierių, servetėles
  • veidrodžių, krikštolo, keramikos duženas
  • tapetus
  • šaltus pelenus