Kodėl reikia gerti vandenį?

Kodėl reikia gerti vandenį?

Manoma, kad žmogui svarbus ne tik išgeriamo vandens kiekis, bet ir vandens gėrimo būdas bei laikas. Išmaniausi vadovaujasi šiomis auksinėmis geriamojo vandens taisyklėmis:

• Ryte išgerkite 1 stiklinę vandens, o po to nevalgykite 1,5–2 valandas.

• 30 minučių prieš valgį išgerkite 1 stiklinę vandens.

• Nevartokite alkoholio valgio metu (nevartokite alkoholio apie 40 minučių po valgio).

• Jei norite, išgerkite vandens.

Rytų šalyse vanduo nėra tas pats, kas gaivieji gėrimai, sultys, kava ir arbata. Visi šie produktai turi tam tikrą skonį, todėl žmogaus organizmas juos priima kaip maistą. Tad prieš geriant kavą rekomenduojama išgerti stiklinę vandens. Ryte išgerta stiklinė vandens išplauna skrandį ir visą virškinamąjį traktą. Vanduo tarsi pažadina užsimiegojusį skrandį. Išgėrus vandens išplaunamos skrandžio sultys ir dėl to gali net pykinti, tačiau tai laikina. Vandenį geriant rytais, po savaitės jūsų skrandis bus švarutėlis. Kodėl reikia gerti vandenį? Kiekvieną dieną vien kvėpuodami, prakaituodami prarandame dalį skysčių. Gerai savijautai palaikyti yra svarbu atstatyti vandens balansą, nes net du trečdalius žmogaus organizmo sudaro skysčiai. Kai žmogaus organizmas praranda skysčius – jis nustoja funkcionuoti. Tarkime, jeigu prarandame 1% vandens, sutrinka dėmesys, atsiranda irzlumas. Be maisto galėtume išgyventi net iki 2 mėnesių, tačiau be vandens neišgyventume net savaitės.

Kodėl ryte išgėrus vandens 1,5-2 val. nerekomenduojama valgyti?

Nerekomenduojama valgyti ryte, kad galėtumėte geriau dirbti ir sklandžiai užbaigti didžiąją dalį darbų pirmoje dienos pusėje. Prieš valgydami nusiplauname rankas. Tad kodėl neišvalius virškinimo sistemos? Taigi pusvalandį prieš valgį išgerkite stiklinę vandens. Be to, virškinimui reikia daug vandens, todėl papildysite organizmo vandens atsargas. Kodėl nepatariama gerti valgant? Ogi kad vanduo neatskiestų skrandžio sulčių ir seilių (jos yra tam tikros cheminės sudėties – organizmo tinkamai paruoštos maistui virškinti). Kad skaidymo procesas skrandyje būtų sklandus, ten turi likti vietos ne tik skrandžio sultims, bet ir orui. Maždaug pusė skrandžio tūrio turi būti užpildyta maistu, ketvirtadalis – skrandžio sultimis, o likusi dalis – oru. Pavalgius nepatariama gerti, kol skaidymo procesas nebus užbaigtas. Skrandis maistą perdirba nuo 30 minučių iki 3 valandų, priklausomai nuo maisto sudėties. Kai išskaidytas maistas nukeliauja į dvylikapirštę žarną, tuomet jau galima gerti vandenį.

Kodėl išvakarėse privaloma gerti vandenį?

Naktį organizmas sunkiai dirbs, kad pašalintų toksinus: mes išgaruojame, iškvepiame ir prakaituojame. Nebijokite – jums nereikia keltis naktį dėl stiklinės vandens. O išgėrę puodelį arbatos greičiau pabusite. ei nori gerti, gerk vandenį. Jei norite pašalinti alkį, valgykite. Tačiau pirmiausia išgerkite vandens, nes tai gali būti klaidingas alkio signalas, ypač jei esate nutukęs. Organizmui reikalingas skysčių kiekis dienai yra labai individualus, tai priklauso nuo lyties, nuo amžiaus, nuo žmogaus svorio, sveikatos ir t. t. Pradėjus aktyviau judėti reikėtų gerti apie pusę litro daugiau vandens nei įprastai. Paprasčiausia formulė, padedanti nustatyti, kiek vandens jums derėtų gerti yra tokia – savo svorį kilogramais padauginkite iš 0,03. Gautas skaičius parodys, kiek litrų vandens turėtumėte išgerti kiekvieną dieną. Tarkime, jei sveriate 50 kg, jums reikės 1,5 l skysčių dienai. Jeigu geriate per daug vandens, taip pat sukeliate savo organizmui žalą – iš organizmo yra išplaunami mineralai. Todėl būtinai sekite savo išgeriamą skysčių kiekį. Be to, reikia nepamiršti, kad ir žalia nesaldinta arbata, sriuba taip pat yra skysčiai.