Kaip patiems išplauti langus

Dauguma žmonių yra linkę plauti langus bent du kartus per metus: pavasarį ir rudenį. Po žiemos paprastai visi būna pasiilgę saulės, todėl natūraliai kyla noras taip švariai išvalyti langus, kad kuo daugiau šviesos patektų į namus. Taigi apsiginkluokime langų valymo įrankiais ir kibkime į darbą.

Mums prireiks įvairių buitinės chemijos priemonių, kurios padėtų geriau nuplauti stiklus ir nuvalyti jų plastmasinius (dažniausiai) rėmus. galime nusipirkti jau paruoštų buitinės chemijos produktų arba pasigaminti, jeigu teikiame pirmenybę ekologiškiems gaminiams. Turbūt dažna šeimininkė turi savo mėgstamą tirpalą stiklų plovimui (su muilu, su actu, su spiritu…) 

Be cheminių valiklių dar prireiks įvairių įrankių ir medžiagų. Pirmiausia, tai specialios servetėlės iš mikropluošto, viskozės, dirbtinės zomšos ar minkštos medvilnės. Be to, dar reikėtų įvairių šepečių ar langų valytuvų, su trumpesniu ar ilgesniu kotu priklausomai nuo to, kokiame aukštyje yra langai. Pagaliau, norėdami apsaugoti savo rankas, darbo metu turėtume mūvėti gumines pirštines.

Viską pasiruošę galime imtis valymo darbų. Iš pradžių pašalinsime per žiemą susikaupusį purvą nuo stiklų ir rėmų. Į šiltą vandenį įpilkime turimo ploviklio. Minkšta šluoste kruopščiai nuplaukime visą purvą. Jeigu langų rėmai yra plastikiniai, reikėtų paskaityti gamintojo rekomendacijas ir įvertinti, ar mūsų pasirinkti plovikliai nepadarys žalos. Valant ypatingą dėmesį reikia skirti lango rėmų viršutinėms dalims. Būtent ten kaupiasi pagrindinės dulkės ir nešvarumai. Stiklų galime labai nesausinti – juos dar blizginsime, o rėmus reikia nuvalyti sausai. Jei reikia, procedūrą galima pakartoti.

Pašalinę nešvarumus, specialiais tirpalais sudrėkiname stiklus, gerai triname ir valome tol, kol stiklas bus sausas. Puikiai šiam darbui tinka mikropluošto šluostės, tik jos turi būti sausos. Jei nėra servetėlių, stiklams blizginti tinka senas išbandytas būdas: galime panaudoti senus laikraščius.

Stiklo valymo kokybė priklauso ne tik nuo mūsų pastangų, bet ir nuo valiklio efektyvumo. Jeigu nenorime naudoti jau paruoštų cheminių produktų, galime pamėginti pasigaminti patys. Veiksmingi savos gamybos valikliai yra amoniako arba acto tirpalai: 15 ml amoniako pusei litro šalto vandens arba 125 ml 9% acto litrui šalto vandens.

Plaunant langus kartais padarome klaidų ir visi mūsų atlikto darbo trūkumai gana greitai išryškėja. Pasikeitus apšvietimui, pastebime dėmes ir blogai nuvalytas stiklo vietas. Kodėl lieka dėmės? Dažniausiai dėl šių priežasčių:

  • prieš valant stiklus specialiais valikliais nuo stiklo nebuvo pašalintas susikaupęs purvas.
  • langai plaunami šviečiant saulei. Tokiomis sąlygomis neįmanoma įvertinti, ar ant stiklo yra dėmių, ar ne.
  • neteisingai pasirinktas valiklis arba jis naudojamas nesilaikant taisyklių. Prieš naudojant buitinės chemijos gaminius, visada reikia atidžiai išstudijuoti užrašus ant pakuotės.
  • dėmių taip pat gali likti nuo naudojamos šluostės. Ji turėtų būti švari ir kokybiška. 

Norime jus nuraminti – šiais laikais, turint visą valymo priemonių arsenalą, langų plovimas nėra labai sunkus ir sudėtingas darbas. Jeigu visgi nesiryžtate jo imtis patys, galite kreiptis į valymo paslaugas teikiančią įmonę.