Kaip pakeisti apsipirkimo įpročius

Kiek kartų esate nusipirkę tai, ko neplanavote ir tai, ko jums visai nereikia? Daugeliui iš mūsų taip yra nutikę daugybę kartų ir tikriausiai daugelis iš mūsų negalėtų net pateikti tikslaus šių įvykusių neplanuotų apsipirkimų skaičiaus. Jeigu manote, kad galbūt taip neturėtų būti ir svarstote galimybę, kaip tai pakeisti, pateikiame keletą patarimų, kaip tai padaryti.

Atskirkite poreikius nuo norų

Tam, kad būtų lengviau save kontroliuoti nesaikingo apsipirkimo atžvilgiu, galite sau užduoti klausimą, kokie daiktai, paslaugos ir maisto produktai yra jums reikalingi, kad užtikrintų jūsų būtinus gyvenimo poreikius. Atskirkite šiuos poreikius nuo noro senus daiktus pakeisti naujais arba nuo noro šalia vienų gražių daiktų turėti kitus gražius, bet išgyvenimui visiškai nereikalingus daiktus.

Reikalingų pirkinių sąrašas

Iš anksto suplanuotas pirkinių sąrašas padeda save kontroliuoti apsipirkimo metu. Prieš eidami į parduotuvę surašykite reikalingų daiktų, maisto produktų ar paslaugų sąrašą. Į sąrašą įtraukite tik tuos pirkinius, kurie yra reikalingi jūsų gyvenimui. Apsipirkdami parduotuvėje vadovaukitės tik šiuo sąrašu. Parduotuvėje yra įvairių prekių, bet, jei jos nėra įtrauktos į jūsų pirkinių sąrašą, apeikite jas ir nepirkite jų.

Apsilankymo parduotuvėje tikslas

Prieš vykdami į parduotuvę išsiaiškinkite, koks yra šios išvykos tikslas. Jeigu į parduotuvę vykstate įsigyti suplanuotų reikalingų pirkinių, tuomet vykite. Jeigu planuojate ne tik pirkti tai, ką esate suplanavę, bet ir galbūt ketinate įsigyti ką nors spontaniškai, tuomet vėl savęs paklauskite, ar tikrai norite keisti apsipirkimo įpročius.

Nusistatykite taisykles

Nusistatykite taisykles, kada galima pakeisti senus daiktus naujais. Pavyzdžiui, kas 3-6 mėnesius arba geriausiai tuomet, kai seni daiktai visiškai susidėvi. Kokybiški daiktai gali tarnauti pakankamai ilgą laiko tarpą ir su laiku jie gali atsibosti. Jei atsirado noras pakeisti atsibodusį daiktą nauju, įsivaizduokite, kad po kurio laiko ir naujai įsigytas daiktas atsibos ir vėl atsiras noras pakeisti ir šį daiktą.

Neprenumeruokite naujienlaiškių

Neprenumeruokite visų parduotuvių naujienlaiškių, kuriuose yra skelbiamos akcijos ir nuolaidos. Jeigu maisto produktus perkate vienoje pagrindinėje parduotuvėje, pavyzdžiui „Norfoje“, užsiprenumeruokite tik vieną leidinį – Norfa akcijos ir planuodami reikalingų pirkinių sąrašą, atsižvelgdami į leidinyje pateiktus pasiūlymus, pasižymėkite, kuriuos daiktus pavyks įsigyti su nuolaida.

Suplanuotas biudžetas

Kiekvieną mėnesį nusistatykite tikslų mėnesio biudžetą. Paskaičiuokite, kokios yra jūsų mėnesio pajamos bei kiek planuojate jų išleisti. Suplanuokite reikalingų pirkinių sąrašą. Planuodami šį sąrašą neviršykite numatytos mėnesinės išlaidų sumos. Tai padės jums ne tik nenusipirkti nereikalingų daiktų, bet ir sumažinti išlaidas. Atlikusias pajamas galėsite pasilaikyti kaip santaupas ar pelningai investuoti.

Apsipirkimą pakeiskite kita veikla

Jeigu suplanuosite, kaip save užimti, mažiau laiko liks apsipirkimams. Kai yra laisvo laiko, visuomet galima užsiimti šiais paprastais dalykais: mankštintis, medituoti, vaikščioti ar važinėti dviračiu gamtoje, susitvarkyti kambarius, persodinti namines gėles, skaityti knygas ar žiūrėti filmus, namuose gaminti sau sveiką naminį maistą, aplankyti draugus ar artimuosius, aplankyti mieste vykstančias parodas ar renginius, suplanuoti sau patinkantį hobį, o, jeigu tokį turite, suplanuokite dar vieną hobį.