Ką būtina žinoti apie elektros tiekėjo pasirinkimą?

elektros kaina gyventojams

Elektros tiekėjas – vienas svarbiausių paslaugų tiekėjų kiekvieno privataus namų ūkio bei verslo gyvenime. Jeigu galime pasitikėti savo elektros tiekėju, galime komfortiškai jaustis ir dirbti prie kompiuterio, mėgautis filmu priešais televizoriaus ekraną arba pašildyti vandenį, to prireikus. Elektra yra vienas svarbiausių dalykų mūsų visų kasdienybėje, todėl tiekėjai turi didžiulę atsakomybę prieš jus – vartotojus. Jūs taip pat turėtumėte žinoti tam tikrus dalykus apie tiekėjus prieš sudarydami su jais sutartį. Štai svarbiausia informacija!

Visi gali rinktis

Pirmas dalykas, į kurį verta atkreipti dėmesį – tiekėjų gausa. Nors elektros tinklų infrastruktūra priklauso vienai organizacijai, tačiau elektros tinklais naudotis gali ir sertifikuotos įmonės. Ilgą laiką privačių tiekėjų paslaugomis galėjo naudotis verslo klientai, o dabar tą padaryti leista ir privatiems vartotojams.

VERT arba Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba išduoda licencijas reikalavimus atitikusiems tiekėjams, kurie gali siūlyti privatiems klientams sudaryti sutartis bei pirkti energiją iš jų, ne tik iš visuomeninio tiekėjo. Taip vartotojai turi didesnį pasirinkimą, rinkoje yra didesnė konkurencija ir galima tikėtis žemesnių kainų.

Kaip ir minėjome – verslo klientai gali rinktis iš dar platesnio tiekėjų rato, kurį sudaro vienas visuomeninis (valstybinis) bei daugybė privačių.

Visuomeninio tiekėjo kainos yra reguliuojamos

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) nuolat skelbia visuomeninio tiekėjo įkainius. Jie yra nustatomi ir apibrėžiami įstatymu. Ta kaina yra visu 100 procentų reguliuojama bei negali būti keičiama numatytą laikotarpį.

Privačioje rinkoje reguliuojama yra ne visa, o 61% energijos kainos. Tai sukuria galimybę privatiems tiekėjams konkuruoti bei siūlyti žemas kainas bei galbūt rasti kainodarą, kuri būtų patrauklesnė už visuomeninio tiekėjo.

Privati kaina priklauso nuo įvairių dalykų ir gali kisti

Kaip jau minėjome, privačiame sektoriuje reguliuojama tik 61% kainos. Likę 39% yra kintami ir jie nulemia privačių tiekėjų įkainius. Iš esmės tai privačių tiekėjų siūlomos elektros kaina gyventojams ir verslui priklausys nuo elektros įsigijimo kainos ir tiekimo kainos. Jeigu kalbėtume paprasčiau, tai įsigijimo kaina yra biržos kaina arba už kiek pavyko elektrą nupirkti, o tiekimo kaina yra paprasčiausiai, jūsų tiekėjo antkainis.

Kaip pagaminama elektra?

Iš esmės čia suklusti turėtų tie, kurie nori pirkti tik „žalią“ energiją. Tai tikrai yra įmanoma. Yra ne vienas tiekėjas, kuris gali jums pasiūlyti (dažniausiai už didesnį tarifą ar papildomą mokestį) tik iš atsinaujinančių šaltinių pagamintą energiją. Taigi, jeigu jums rūpi planeta, tvari energija ir aplinkosauga, nesunkiai rasite galimybę pirkti tik vėjo, saulės, vandens ar kitos švarios energetikos pagalba sukurtą energiją.