TOP 3 elektros taupymo patarimai

Būsto gyventojams neretai tenka išsigąsti milžiniškų sąskaitų už elektrą. Gali atrodyti, kad žmonės ir taip jau taupiai gyvena, bando išjunginėti šviesą ar kitus įrenginius kai jų nereikia, tačiau tai nėra pagrindiniai veiksniai kodėl sąskaitos už elektrą vienu ar kitu atveju siekia dideles sumas. Taigi, ką daryti norint sutaupyti elektros energiją bei sumažinti sąskaitas už ją?

Vienas veiksmingiausių būdų – nenaudojamų prietaisų atjungimas nuo maitinimo šaltinio kai jis reikalingas. Dauguma susidarę klaidingą įvaizdį, kad jei įrenginys išjungtas tačiau paliktas prie maitinimo šaltinio, tai tokiu atveju elektra niekur nekeliauja ir sąskaitos už elektrą ne įtakoją. Tačiau, kiekvienas įrenginys vidutiniškai sunaudoja apie 5 vatus elektros energijos per parą, net kai jis yra išjungtas, bet paliktas prijungti prie maitinimo šaltinio. Tai gali atrodyti ne didelės sąnaudos, tačiau tokių įrenginių viename būste būna ne vienas ir ne du, todėl viską susumavus tai gali kainuoti papildomus pinigus mėnesio pabaigoje. Tai dažniausiu atveju būna įkrovikliai, kurie pasikrovus nešiojamus kompiuterius ar mobiliuosius įrenginius būna paliekami su ta mintimi, kad energija ne eikvojama.

Sekantis veiksmingas būdas – senos įrangos keitimas nauja. Seni elektroniniai prietaisai buvo gaminami tik tam, kad atliktų tam tikrą funkciją. Šiais laikais įrenginiai kuriami taip, kad jie būtų funkcionalūs bei tuo pačiu ekonomiški energijos suvartojimo atžvilgiu. Egzistuoja kelios energijos vartojimo klasės, kurios ir identifikuoja įrenginį, ar jis kokybiskas prietaisas ar nelabai. Žinoma, kokybiškas prietaisas dažniausiu atveju būna brangesnis, todėl dauguma renkasi savo kišenei priimtinesnį, nesusimąstydami, kad ateityje pigesnis įrenginys gali eikvoti ženkliai daugiau elektros energijos nei brangesnis įrenginys. pakeitus seną buitinę įrangą, tokią kaip šaldytuvas, elektros energijos suvartojimas gali sumažėti net iki 60 %.  Šiam aspektui tinka ir senų šviesos lempučių keitimas. Naudojant senas standartines lemputes elektros suvartojimas išlieka ne efektyvus, t.y. tokios lemputės reikalauja apie 20 % daugiau energijos nei naujoviškos, taupiosios lemputės. 

Jei būsto gyventojai jaučia itin dideles elektros sunaudojimo kainas, vertėtų pasidomėti tiekėjų siūlomais planais ir tarifais. Egzistuoja skaičiuoklė, kurios dėka galima greitai ir lengvai suskaičiuoti ir sulyginti dabartinias elektros išlaidas su kitų tiekėjų siūlomais. Tokiu būdu galima pasirinkti konkrečiu atveju tinkamiausią variantą, kuriuo būtų sutaupoma daugiausiai. 

Taigi, jei pastebėjote, kad mokate daugiau nei kaimynai ar kiti pažįstami, vertėtų nelaukti ir susimąstyti kokių veiksmų būtų galima imtis. Dažniausiu atveju tam įtakos turi netinkami gyventojų įpročiai, kuriais elektros energijos suvartojimas padidėja net keletą kartų. Norint tai sustabdyti rekomenduojama keisti kasdienius buitinius įpročius naujais, kurių dėka bus užtikrintas mažas energijos suvartojimas, o tai veda į mažesnes išlaidas. Vis dėlto, jei taupymo įpročiai geri, o išlaidos vis vien didelės, rekomenduojama susisiekti su tiekėjais ir išsiaiškinti kur galėtų būti problema. Jei sąlygos netenkina, vertėtų pasidomėti ir kitais tiekėjų pasiūlymais.